Onzeker

20 januari 2021

Mijn kind is onzeker, wat kan ik doen als mijn kind zich onzeker voelt?

Als we veel in ons hoofd zitten en met externe factoren bezig zijn, onze omgeving dus, kan een kind onzeker worden. 

Bij je onzeker voelen kan een kind stress voelen. Door een teveel aan stress kunnen de hersenen letterlijk krimpen. In de huidige maatschappij is er veel stress en zijn er veel factoren die stress (kunnen) veroorzaken. 

Wat bij onzeker voelen kan horen, zijn:

😞 Overtuigingen over jezelf

😞 Een kind dat negatief denkt 

😞 Emoties die niet werkend zijn 

😞 Een kind met klachten als buikpijn of hoofdpijn

😞 Oordelen en verwachtingen van de ander voelen 

Nu kun je denken: “ja, maar dit overkomt mij” of ”dit wil de ander van mij, dus ik moet dit doen” en “wat naar dat ik dit moet”. 😫

Jij kunt dit zelf positief beïnvloeden door jouw energie te sturen.  Natuurlijk zijn een aantal zaken wel een uitzondering, zoals een heftig trauma, maar de dingen die we de onze maken daar kun jij zelf zeker wat aan veranderen. Het voelen dat een ander ons iets naars aandoet, dat mag natuurlijk gevoeld worden. 💕 Je hart, het centrum waar de emoties stromen, kan echt pijn doen en dat gevoel mag er zijn. 

Iedereen heeft zijn eigen proces en mensen kunnen jou lessen leren. Zij kunnen jou even prikken met een stok en soms is die stok heel hard en ruw, maar het is niet “de schuld” van de ander hoe jij je eronder voelt. 

Het gevoel wordt getriggerd in jou. 🙏 Kijk eerst naar jezelf: wat kan IK hiermee? En wat voor een gevoel geeft het mij? 

 Zo blijft er lichtheid in jouw systeem en kun jij beter omgaan met stress factoren. 

 

Tips

Tip 1 🙌
Neem je kind altijd serieus in zijn of haar spanningen, angsten en onzekerheden. Wat voor ons kleine dingen kunnen lijken, zoals bijvoorbeeld filmpjes waar het om vechten gaat, kan voor een kind heftig binnenkomen. 

Ik heb ervaringen in de praktijk dat kinderen slapeloze nachten kunnen hebben van enge filmpjes, of kleine dingen die bijvoorbeeld op school of op de hobbyclub zijn gebeurd. Dingen waar wij van zouden kunnen denken: “Ach, dat gaat vanzelf wel weer over”. Maar wat er gebeurt, is dat er in feite dingen worden opgeslagen in het systeem, herinneringen en emoties worden opgeslagen in bepaalde hersengebieden en worden vervolgens gerelateerd aan “echte”, fysieke situaties. 

 

Tip 2🙌
Geef jezelf de tijd als het kind in een emotie zit. Duik er niet gelijk bovenop. Je kunt hierover meer vinden op mijn YouTube kanaal Bloei Bewust bij het filmpje “Prikkels bij hoog gevoelige kinderen”. 

 

Tip 3🙌
Vervolgens vraag je jouw kind op welke plek hij/zij zich het fijnste voelt of wil zijn. Om vervolgens te kunnen ZIJN, zakken in zichzelf, helemaal in contact met zijn/haar kern. 

 

Oefening om samen met je kind te doen voor rust in het hoofd
De gedachten-wolkjes 
Stel je voor dat je gedachtes wolkjes zijn die om je heen waaien. Adem diep in… en probeer je gedachtes maar eens weg te blazen! Blaas dan een mooie regenboog wolk naar beneden, naar je buik. Dit gaat het beste om je voor te stellen dat er een mooi regenboogtrappetje is van je hoofd naar je buik. Je loopt zo de trap af. Nu mag je de gedachten-wolkjes goed vasthouden, houdt jouw buik maar eens goed vast! Ze zijn helemaal gevangen. Blijf rustig ademen, mooi ademen door de buik.


LEES NOG EVEN VERDER...