Als je niet lekker kunt slapen…

15 april 2020

Als je als kind niet lekker kan slapen, dan kunnen hier verschillende oorzaken onder liggen.
We hebben verschillende soorten zintuigen:

  • Voelen
  • Horen
  • Zien
  • Ruiken
  • Proeven

Deze staan meer “aan” bij een gevoelig persoon.
Als het kind niet kan slapen, kan het zijn dat de zintuigen hun werk hard hebben moeten doen, waardoor o.a. het zenuwstelsel overprikkeld is geraakt. Zaak is de onderzoeken hoe het komt dat het kind overprikkeld is geraakt. In de praktijk kijken we hier natuurlijk uitgebreid naar, maar in deze blog alvast wat vragen voor meer helderheid.

Vraag 1: Heeft je kind veel prikkels opgedaan vandaag?
Dan is er de kans dat je kind overprikkeld is. Je hebt verschillende zintuigen, en als er meerdere “aan” staan, kan het zijn dat prikkels heviger bij je binnenkomen dan bij een ander. Hierdoor ontstaan gedachten en emoties, die helaas niet altijd positief uitpakken als je overprikkeld bent. Dit kan zorgen voor vervelende situaties, als bijvoorbeeld niet goed in slaap kunnen komen.

Vraag 2: Heeft je kind de tijd gehad/ genomen om te ont-prikkelen?
Geluiden, sfeer/energie van andere mensen, maar ook bijvoorbeeld het nieuws op tv, kan zorgen voor veel prikkels. Als je als kind wat gevoelig bent hiervoor, raak je het minder makkelijk weer kwijt; het blijft langer natrillen in het hoofd. Om niet te veel op details in te gaan: het brein verwerkt prikkels op een andere manier dan als je niet gevoelig bent hiervoor. Belangrijk is dus echt de tijd te hebben/ nemen om je te ontdoen van alles wat is binnengekomen bij je.

Vraag 3: Is het rustig in het koppie?
Belangrijk als je lekker wilt slapen.
Als het druk is in het hoofd van je kind; veel gedachtes die zich afspelen, over de dag, over gisteren, misschien zelfs wel over morgen… dan zorgt dit niet bepaald voor een rustig gevoel.
Denkt je kind terug aan de dag, of er dingen “goed” zijn gegaan? Wil je kind graag alles goed doen? Of maakt het zich zorgen over de dag van morgen? Merk je aan je kind dat het onrust brengt?

Als je je kind hierin herkent, sta ik voor jullie klaar. Je bent enorm welkom.


LEES NOG EVEN VERDER...